Ga je binnenkort examen doen? Gebruik dan deze 4 tips om je goed voor te bereiden op je examens

Ben jij scholier en ga je binnenkort je eindexamen doen? Dan is er voor jou een spannende periode aangebroken. Veel scholieren ervaren veel druk en stress tijdens deze periode en weten niet goed hoe ze zich het beste kunnen voorbereiden op hun eindexamens. Herken je dit? Dan is dit artikel voor jou geschreven, want hier zijn de 4 beste tips voor jou verzameld om je goed voor te bereiden op je eindexamens! Lees je mee?

 

  1. Begin ruim op tijd

Wil je grote stress voorkomen? Zorg dan dat je ruim op tijd begint met studeren. Zorg ervoor dat je iedere dag een beetje leert, zodat je niet kort voor het examen dagenlang achter elkaar de hele dag (en nacht) hoeft te leren. Maak gebruik van oefenvragen, maak samenvattingen en lees begrippenlijsten door. Door het te leren werk in stukjes op te delen, kun je op een ontspannen manier de examenstof tot je nemen en zul je je minder snel overweldigd voelen. 

  1. Maak een (realistische) planning

Het is een cliché, maar het werkt echt: maak een goede, realistische planning voor jezelf om zo de te leren stof te verdelen over de tijd die je hebt. Verdeel de te bestuderen examenstof per vak in stukjes en verdeel deze stukjes over verschillende periodes. Plan voldoende tijd in om de stof te herhalen en lastige onderwerpen extra door te nemen. 

  1. Geef jezelf tijd om te ontspannen

In de examenperiode kun je veel stress en druk ervaren. Toch is het erg belangrijk dat je ook voldoende de tijd neemt om te ontspannen. Door leuke dingen te blijven doen en goed te ontspannen, kun je uitgerust en fris je examenstof bestuderen. Zo houd je het langer vol en zorg je dat je het leuk houdt voor jezelf. 

  1. Vraag om hulp bij de vakken die je lastig vindt 

Heb je moeite met bepaalde vakken? Dat is normaal en iets dat veel voorkomt: je kunt niet goed zijn in alles. Schaam je daarom niet en vraag op tijd om hulp bij de vakken die je als lastig ervaart. Dit kun je doen door extra tijd in te plannen met je docent om de stof door te nemen en te vragen of hij/zij je bepaalde zaken extra wil uitleggen. Ook kun je ervoor kiezen om examentraining te doen voor de vakken die je het moeilijkst vindt. Zo kun je persoonlijke en deskundige begeleiding krijgen gericht op het eindexamen van dat specifieke vak.

Laat een reactie achter